Γιατί αυξάνεται το βάρος μου την περίοδο της νηστείας;
background

Πολλοί είναι αυτοί που ενώ θέλουν να νηστέψουν, φοβούνται πως θα αυξηθεί το βάρος τους και τελικά οδηγούνται στο να το αποφύγουν για τον λόγο αυτό.

Τι ισχύει όμως τελικά;

Δεν είναι απαραίτητο ότι θα αυξηθεί το βάρος κάποιου αν η διατροφή που θα ακολουθήσει την περίοδο της νηστείας είναι πλήρης και υπάρχει ποικιλία σε αυτή.
Υπάρχουν, βέβαια, αρκετές “παγίδες” που μπορεί να πέσει κάποιος κατα την διάρκεια της νηστείας, οι οποίες ενδέχεται να τον οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους.

Μερικές από αυτές τις παγίδες-αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση του βάρους την περίοδο της νηστείας:
1. Μειωμένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνη (θαλασσινά, όσπρια, τόφου, ξηροί καρποί κλπ), με αποτέλεσμα να μην γίνονται πλήρη γεύματα και να πεινάμε σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
2. Υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες (ψωμί, πατάτες ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα, γλυκά κλπ) με αποτέλεσμα να ξεφεύγει η ποσότητα και να πεινάμε σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
3. Υπερκατανάλωση ελαιολάδου.
4. Παράλειψη γευμάτων, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε υπερκατανάλωση του κυρίως ή ενδιάμεσου γεύματος.
5. Έλλειψη ιδεών – ποικιλίας τροφίμων.

Αν ανήκεις σε αυτούς που παρατηρούν ότι το βάρος τους αυξάνεται την περίοδο της νηστείας, τότε χρειάζεται να  αναρωτηθείς:

1. Τα γεύματα μου είναι πλήρη;
2. Κάθε πότε τρώω;
3. Οι ποσότητες που καταναλώνω είναι ελεγχόμενες;
4. Έχω ποικιλία στην διατροφή μου;
5. Απολαμβάνω τα γεύματα τα οποία καταναλώνω;
6. Είμαι δραστήριος/α καθημερινά;

Φρόντισε λοιπόν να δώσεις βάση σε αυτά τα σημεία κλειδιά και θα δεις ότι η νηστεία δεν αποτελεί εμπόδιο, αλλά ένα ακόμα σκαλοπάτι για να πετύχεις τους στόχους σου.
Και να θυμάσαι πως καμία τροφή από μόνη της δεν είναι ικανή να σε παχύνει, ούτε να σε αδυνατίσει!