Οι γαρίδες αυξάνουν την χοληστερίνη;
background

Πιστεύουμε όλοι έχετε ακούσει ότι οι γαρίδες αυξάνουν την χοληστερίνη, τι ισχύει όμως τελικά;

Μία μερίδα θαλασσινών (όπως τα μύδια, οι γαρίδες και το καλαμάρι) αποδίδει περίπου 200 mg χοληστερόλης, ποσότητα που υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες για άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών, ενώ παράλληλα πλησιάζει και την μέγιστη συνιστώμενη πρόσληψη για τον υγιή πληθυσμό (300 mg).

Παλαιότερα υπήρχε η άποψη ότι οι γαρίδες αυξάνουν τα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα, πράγμα το οποίο έχει αποδειχθεί πλέον ότι δεν ισχύει.

Οι γαρίδες:

  • Είναι φτωχές σε θερμίδες
  • Πλούσιες σε πρωτεΐνη
  • Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12
  • Περιέχουν ελάχιστη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών
  • Δεν περιέχουν καθόλου υδρογονωμένα ή τρανς λιπαρά

 

Έρευνες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση θαλασσινών έχει ελάχιστη επίδραση στην κακή χοληστερόλη (LDL), ενώ αυξάνει σημαντικά την καλή (HDL) και μειώνει τα τριγλυκερίδια.

Αυτό γίνεται επειδή τα θαλασσινά έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή σε χοληστερόλη. Η χοληστερόλη που λαμβάνουμε από τις τροφές φαίνεται ότι δεν αυξάνει τη σύνθεση χοληστερίνης από τον οργανισμό. Ενώ αντίθετα αυτό που φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης του οργανισμού είναι τα “κακά” κορεσμένα και τα υδρογονωμένα ή τρανς λιπαρά. Επομένως τα θαλασσινά παρόλο που έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης δεν επηρεάζουν τη χοληστερίνη του οργανισμού, αφού είναι φτωχά σε κορεσμένα λιπαρά και δεν περιέχουν καθόλου τρανς λιπαρά.

Tι θα πρέπει να προσέξετε;

Αυτό που χρήζει προσοχής είναι ο τρόπος μαγειρέματος. Επιλέξτε  κατά την διάρκεια του μαγειρέματος να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε “καλά” μονοακόρεστα λιπαρά, αντί για οποιοδήποτε άλλο έλαιο ή βούτυρο που μπορεί να αυξήσουν αρκετά την πρόσληψη “κακών” κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων.

Εδώ θα βρείτε μερικές ιδέες για το πως μπορείτε να τις μαγειρέψετε:

OPEN TOAST ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ 7 ΘΑΛΑΣΣΕΣ

WRAP ΜΕ CRUNCHY ΠΑΝΑΡΙΣΜΕΝΕΣ ΓΑΡΙΔΕΣ 7 ΘΑΛΑΣΣΕΣ

NOODLES ΟΛΙΚΗΣ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ

 

Το άρθρο έχει συνταχθεί από την ομάδα διατροφολόγων Keep_Eat_Healthy.

Βιβλιογραφία

De Oliveira e Silva, E. R., Seidman, C. E., Tian, J. J., Hudgins, L. C., Sacks, F. M., & Breslow, J. L. (1996). Effects of shrimp consumption on plasma lipoproteins. The American Journal of Clinical Nutrition, 64(5), 712–717. doi:10.1093/ajcn/64.5.712

Carson, J. A. S., Lichtenstein, A. H., Anderson, C. A. M., Appel, L. J., Kris-Etherton, P. M., … Meyer, K. A. (2019). Dietary Cholesterol and Cardiovascular Risk: A Science Advisory From the American Heart Association. Circulation. doi:10.1161/cir.0000000000000743

Mach, F., Baigent, C., Catapano, A. L., Koskinas, K. C., Casula, M., Badimon, L., … Ference, B. A. (2019). 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk. European Heart Journal. doi:10.1093/eurheartj/ehz455