ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αποψύχουμε και στραγγίζουμε τις γαρίδες καλά, τις ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί και προσθέτουμε τις γαρίδες. Τις σοτάρουμε για 1 λεπτό και τις αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φινόκιο και κόβουμε σε μικρά καρεδάκια το καρότο.
Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα λαχανικά και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν.
Ρίχνουμε το κριθαράκι, τον κουρκουμά και το θυμάρι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια σβήνουμε με το ούζο, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τμηματικά τον ζεστό ζωμό λαχανικών.
Αφήνουμε κάθε φορά να απορροφήσει το κριθαράκι το ζωμό και στη συνέχεια προσθέτουμε κάθε φορά από λίγο μέχρι να βράσει και να χυλώσει το κριθαράκι, όχι όμως να στύψει εντελώς.
Λίγο πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτουμε και τις γαρίδες μαζί με το ζουμάκι τους.
Ανακατεύουμε για 1 λεπτό και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε καλά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμη για να μην στύψει εντελώς το κριθαρότο. Μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερο βούτυρο ή τυρί κρέμα αν θέλουμε το κριθαρότο μας πιο χυλωμένο.
Σερβίρουμε αμέσως με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Συνταγή από τη food blogger Ευγενία Τρούσα (@letstreatouselves.gr)