7 ΘΑΛΑΣΣΕΣ Κατεψυγμένα Αλιεύματα
Χρήσιμες πληροφορίες για καταναλωτές

Ψυκτική αλυσίδα

Κατάψυξη και ποιότητα

Η κατάψυξη μπορεί να διατηρήσει τη γεύση, την υφή και τη θρεπτική αξία των τροφίμων καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο διατήρησης.

Τι είναι διατήρηση ψυκτικής αλυσίδας;

  • Διατήρηση ψυκτικής αλυσίδας ονομάζουμε τη διασφάλιση της ιδανικής θερμοκρασίας των κατεψυγμένων προϊόντων, που είναι οι -18ο C, σε όλη την αλυσίδα συντήρησης τους. Η αλυσίδα αυτή περιλαμβάνει το στάδιο της αποθήκευσης, της μεταφοράς και τη διατήρησης στο κατάστημα πώλησης, μέχρι και τον τελικό καταναλωτή.
  • Στη Bασιλείου Τροφίνκο ΑΕΒΕ η ηλεκτρονική καταγραφή θερμοκρασίας γίνεται από το στάδιο της παραλαβής της πρώτης ύλης, κατά τη διάρκεια της παραγωγής, την αποθήκευση μέχρι και τη μεταφορά στο κατάστημα πώλησης. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε την ποιότητα αλλά και την ασφάλεια των προϊόντων.
Ρωτάτε και απαντάμε
  • Μέχρι ποιο διάστημα μπορώ να διατηρήσω ένα κατεψυγμένο αλίευμα στην κατάψυξη;

    Μέχρι την αναγραφόμενη ημερομηνία («ΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ»).

  • Μπορώ να ξαναχρησιμοποιήσω αποψυγμένα προϊόντα;

    Δεν προτείνεται η επανακατάψυξη αποψυγμένων προϊόντων, λόγω ασφάλειας και ποιότητας. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει και η σχετική σήμανση πάνω στις συσκευασίες.

  • Πόσο διατηρούνται τα αποψυγμένα αλιεύματα;

    Τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να διαχειρίζονται όπως και τα προϊόντα συντήρησης, να διατηρούνται, δηλαδή, στο ψυγείο.

    Θα πρέπει να ακολουθούνται οι χρόνοι που αναγράφονται πάνω στις συσκευασίες για όλα τα είδη ψυγείων και να προσέχουμε τη διασταυρούμενη μόλυνση εντός του ψυγείου μας.

  • Τι πρέπει να κάνουμε για να διατηρήσουμε τα κατεψυγμένα ή τα διατηρημένα σε συντήρηση τρόφιμα όσο πιο φρέσκα γίνεται;

    Υπάρχουν απλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, προκειμένου τα προϊόντα μας να παραμείνουν ασφαλή, υψηλής ποιότητας και με την υψηλότερη θρεπτική αξία.

    Τα βήματα αυτά είναι τα εξής:

    Όταν αγοράζουμε

    Προσπαθούμε να ψωνίζουμε τα κατεψυγμένα στο τέλος της αγοράς μας και να τα συσκευάζουμε σε ξεχωριστές σακούλες (κατά προτίμηση ισοθερμικές), για καλύτερη διατήρηση.

    Όταν επιστρέφουμε στο σπίτι

    Τοποθετούμε στη θέση τους πρώτα τα κατεψυγμένα, διασφαλίζοντας ότι τα έχουμε βάλει στην κατάψυξη όσο το δυνατόν πιο άμεσα dont wait refrigerate!

    Στο σπίτι

    Ελέγχουμε με θερμόμετρο τη λειτουργία του ψυγείου ή του καταψύκτη και διασφαλίζουμε ότι λειτουργεί σωστά.
    Το ψυγείο πρέπει να βρίσκεται κάτω από 4ο C  και η κατάψυξη κάτω από -18ο C.

Πηγή: ΜANAGING THE COLD CHAIN FOR QUALITY AND SAFETY FAO (Fao.org).