H μέθοδος του πιάτου την περίοδο της νηστείας
H μέθοδος του πιάτου την περίοδο της νηστείας
background

Σίγουρα οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει πολλές φορές για την μέθοδο του πιάτου.

Η μέθοδος αυτή δημιουργήθηκε απο ειδικούς διατροφής της σχολής δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard, σύμφωνα με την οποία το 50% του πιάτου μας απαρτίζεται από φρούτα και λαχανικά, το 25% απο πρωτεΐνη, το υπόλοιπο 25% αποτελείται από υδατάνθρακες και τα λιπαρά οξέα τα οποία προσλαμβάνονται συνήθως από το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα ή/και την σαλάτα.

Πως χρησιμοποιείται όμως αυτή η μέθοδος την περίοδο της νηστείας;

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής η οποία περιλαμβάνει την πλήρη αποχή των τροφών ζωικής προέλευσης (κρέας, ψάρι) και των παραγώγων αυτών (αυγά, γαλακτοκομικά, τυριά κλπ).

Η απάντηση είναι απλή, το μόνο που χρειάζεται είναι απλώς να τροποποιηθεί λίγο η μέθοδος του πιάτου κυρίως στο 25% της πρωτεΐνης και να γίνουν ορισμένα swaps (αντικαταστάσεις) όπως θα δούμε παρακάτω:

Το μόνο που “αλλάζει” ουσιαστικά στη μέθοδο αυτή είναι η αντικατάσταση κάποιον ζωικών τροφών με κάποιες άλλες.

Μερικά χρήσιμα swaps:
➔ αντί για κρέας και ψάρι μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα θαλασσινά που αποτελούν εξίσου μια καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας
➔ αντί για τυρί κρέμα ή γιαούρτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χούμους ή ταραμάς
➔ αντί για μπιφτέκια-κεφτεδάκια φτιαγμένα από κρέας μπορούν να χρησιμοποιηθούν μπιφτέκια-κεφτεδάκια φτιαγμένα από θαλασσινά ή όσπρια
➔ αντι για τυρί μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόφου

Μερικές ακόμη επιλογές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι οι εξής:
➔ Ζυμαρικά οσπρίων με σάλτσα λαχανικών ή σε μορφή μακαρονοσαλάτας
➔ Όσπρια με ρύζι ή πλιγούρι, κινόα κλπ
➔ Σαλάτες με όσπρια και παξιμάδι
➔ Παστίτσιο με ζυμαρικά ολικής ή οσπρίων, κιμά από μανιτάρια ή όσπρια και μπεσαμέλ με φυτικό γάλα
➔ Σκεπαστή πίτα με γύρο μανιταριών και τόφου

Η μέθοδος του πιάτου είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που θα σας βοηθήσει να κρατήσετε την ισορροπία στην διατροφή σας και την περίοδο αυτή της Σαρακοστιανής νηστείας.

Χρειάζεται παρόλα αυτά να συμβουλευτείτε τον διατροφολόγο σας για νασχεδιάσετε μαζί γεύματα τα οποία να βασίζονται στις αρέσκειες, τις ανάγκες και τους στόχους σας.

Ενδεικτική βιβλιογραφία:
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-plate/