Χταπόδι με ρεβύθια και πετιμέζι. Διατροφικά σταθμισμένες συνταγές από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με κατεψυγμένα θαλασσινά 7 Θάλασσες
Χταπόδι με ρεβύθια και πετιμέζι

6

Μερίδες

90'

Προετοιμασία / Εκτέλεση

4/5

Δυσκολία

background

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό χταπόδι
  • 3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 80 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 160 γρ. πετιμέζι
  • 200 γρ. ρεβίθια που έχουμε μουλιάσει στο νερό για 8 ώρες περίπου
  • 50 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 2 κόκκους μπαχάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5 γρ. πιπέρι
  • 3 γρ. αλάτι
  • 10 γρ άνηθο (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το χταπόδι σε μερίδες και το βάζουμε σε μία κατσαρόλα με 30 γρ. νερό.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 10 λεπτά. Αφαιρούμε το χταπόδι και κρατάμε το ζουμί στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σωτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια μέχρι να ξανθίνουν, προσθέτουμε το χταπόδι συνεχίζοντας το σωτάρισμα για 3-4 λεπτά.

Έπειτα σβήνουμε με το πετιμέζι, προσθέτουμε και τα μπαχαρικά μας και τον ζωμό που έχουμε κρατήσει σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαλακώσει το χταπόδι.

Παράλληλα σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα ρεβίθια και αφού βράσουν τα σουρώνουμε και τέλος τα προσθέτουμε στο χταπόδι.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε μέχρι να γλασάρει η σάλτσα μας.

Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο άνηθο.

 

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο,
Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής

Μελέτη αλιευμάτων σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Διατροφική Αξία

Ανά 100 gr

% ΠΠΑ*

Ενέργεια 455 Kcal/ 1903 Kj 22,7%
Λιπαρά 16,7 g 23,8%
Kορεσμένα Λιπαρά 2,4 g 12,1%
Υδρατανθρακες 46,3 g 17,8%
Σάκχαρα 25,5 g 28,4%
Φυτικές ίνες 4,6 g
Πρωτεΐνες 30,8 g 61,5%
Αλάτι 1,5 g 25,3%

*% της Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς για έναν μέσο ενήλικα που ακολουθεί ένα διαιτολόγιο 2000 Kcal/ 8400 Kj

Δημιουργούμε με
Χταπόδι ολόκληρο 7 ΘΑΛΑΣΣΕΣ
Χταπόδι ολόκληρο
Ξυπνήστε τον Σεφ που κρύβεται μέσα σας
Βρείτε τις 7 ΘΑΛΑΣΣΕΣ
Σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες Super Market