ΥΛΙΚΑ
- 1 πακέτο καλαμαράκια ολόκληρα
- 1 ντομάτα
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 2 πατάτες μέτριες
- 250 γρ. ρύζι νυχάκι
- 100 γρ. μαϊντανός
- 100 γρ. δυόσμος
- 50 γρ. άνηθος
- 20 γρ. πελτέ ντομάτας
- 1 γρ. αλάτι
- 5 γρ. πιπέρι
- 30 γρ. ούζο
- 60 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Μερίδες
Προετοιμασία / Εκτέλεση
Δυσκολία
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και κρατάμε τα ποδαράκια τους
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά μας (ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό, δυόσμο, άνηθο)
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια για να τις βράσουμε λίγο έτσι ώστε να τελειώσουμε το ψήσιμο τους μαζί με τα καλαμαράκια στον φούρνο
Παίρνουμε ένα βαθύ τηγάνι για να σωτάρουμε την γέμιση από τα καλαμαράκια. Βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σωτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε στην συνέχεια το ρύζι να σωταριστεί και αυτό σβήνουμε με το ούζο και έπειτα προσθέτουμε την ντομάτα , τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τον άνηθο, τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι και 300 γρ. νερό. Το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Τέλος γεμίζουμε τα καλαμαράκια μας με την φάρσα που έχουμε ετοιμάσει και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί και ενδιάμεσα τις πατάτες.
Ψήνουμε στους 200ο C για περίπου 40 λεπτά
Extra Tips!
Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να αντικαταστήσουμε τα καλαμάρια με σουπιές!
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο,
Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής
Διατροφική Αξία
|
Ανά 100 gr |
% ΠΠΑ* |
Ενέργεια | 585 Kcal/ 2447 Kj | 29,2% |
Λιπαρά | 17,2 g | 24,6% |
Kορεσμένα Λιπαρά | 2,5 g | 12,5% |
Υδρατανθρακες | 68,6 g | 26,4% |
Σάκχαρα | 4 g | 4,5% |
Φυτικές ίνες | 6,2 g | – |
Πρωτεΐνες | 34,7 g | 69,4% |
Αλάτι | 1,9 g | 31,4% |
*% της Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς για έναν μέσο ενήλικα που ακολουθεί ένα διαιτολόγιο 2000 Kcal/ 8400 Kj